От България се иска спешно приемане на нов антикорупционен закон

Правителствата на ЕС смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка остава подходящ инструмент в помощ на България и Румъния – поне до следващите доклади след година, съобщи БНР. Кабинетите дадоха своята оценка за януарските доклади за двете страни, изготвени от ЕК. 

 

На България се препоръчва да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на ВСС.

 

Като „спешен приоритет“ министрите определят приемането на нов антикорупционен закон. „България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система“, смятат министрите. Говори се също за „спешно ускоряване“ на законодателната дейност.

 

Румъния е на път да изпълни целите на европейския механизъм за стабилни и необратими реформи за борба с корупцията, смятат правителствата на страните от Европейския съюз. Еврокомисията.

 

Съветът по общи въпроси приветства постоянната тенденция на значим напредък, демонстриран от Румъния – особено действията на съдебните органи, довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта. Ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на ЕК, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще“, пише още в заключенията на Съвета.

 

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер наскоро обясни, че България и Румъния не са обвързани и е възможно докладите за румънците да бъдат прекратени предсрочно. Съществуването на мониторинга се превърна в проблем за членството на София и Букурещ в Шенгенското пространство, заради ветото на Холандия.