"Всичко е постановка", каза тя

 

Жената, обвинена в поръчителство за убийството на шестима нейни роднини, остава в ареста, реши съдът в Пловдив. Престъпленията, в които тя е обвинена, са тежки и законът предвижда за тях над 5 години затвор. Затова магистратите постановиха най-тежката мярка – задържане под стража. 

 

66-годишната Иванка Ройдова беше задържана в сряда сутринта и обвинена в поръчителство за убийство на шестима души - брат ѝ и неговите наследници, сред които и две деца на 8 и 16 години. 

Още по темата

 

Според прокуратурата мотивът за това поръчителство е наследство от покойния им баща в размер на 4,5 милиона долара, които той е завещал на сина си Стойчо Ройдов и това е предизвикало гнева на Иванка. По случая е работил и полицай под прикритие, който е трябвало да изпълни поръчката за убийство. Именно на него обвиняемата дала 3 000 лева за подготовката на престъплението. Обещала му и 10% от наследството, ако й помогне да си върне завещанието от Америка.

 

На влизане в съда Иванка заяви, че няма нищо общо с това, че е невинна, а всичко е постановка. Това твърдят и нейните роднини – дъщеря ѝ и зет ѝ, които също са били задържани, но по-късно освободени. Те твърдят, че зад всичко това стои една жена, която се намира в САЩ и била бившата гледачка на покойния Георги Ройдов.

 

„Наистина става въпрос за пари и да ми затворят устата, за да не си търся наследството. Това е истината”, коментира Иванка.

 

Дъщерята й твърди, че гледачката на дядо й се е възползвала от болестта му - Алцхаймер.

 

Сестрата на Иванка - Анна, каза пред Нова, че въпросната жена завела възрастния и болен мъж при нотариус и го накарала да я впише в завещанието си като единствен наследник.

 

Според двете сестри последвало споразумение между гледачката и третия наследник в семейството - техният брат.  Според обвинението именно него задържаната Иванка планирала да убие.

 

„Брат ѝ е трябвало да бъде отвлечен, принуден да подпише договор, изработен от нея, с който прехвърля своите права по завещанието. За да изглежда като нещастен случай, е трябвало да бъде предозиран с инсулин. След консултация с адвокат, която тя е направила, установява, че неговите наследници ще получат евентуално завещанието и смъртта на брат ѝ няма да е достатъчна. Поради тази причина желанието ѝ еволюира до желание за смърт на всички наследници”, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

 

Според адвокатите на Иванка Ройдова доказателствата на прокуратурата са негодни и няма да издържат в съда. Какво ще решат пловдивските магистрати – дали тя ще остане за постоянно в ареста, или ще постановят по-лека мярка – тепърва ще стане ясно.