Папата призова християните да не се поддават на страха и песимизма

 

Католическият свят празнува Великден. Въпреки страха от терористични атаки след трагедията в Брюксел, хиляди богомолци се стекоха на площад „Свети Петър” за празничната служба на папа Франциск. 

Още по темата

 

Службата започна с необичайни мерки за сигурност и безпрецедентни проверки. Желаещите да видят папата се наредиха търпеливо от ранните часове на деня  на дълга опашка за проверки за сигурност наложени преди да бъдат допуснати на площада.

 

Някои линии на метрото в града са затворени, а из Рим се разхождат униформени с кучета за откриване на експлозиви и детектори за метал. Над 2000 карабинери и военни патрулират по улиците и ключовите места във Вечния град. Страхът, че Рим може да се нареди в тъжната поредица след Мадрид, Лондон, Париж и Брюксел е осезаема.

 

Във Възкресната си проповед папа Франциск осъди атентатите в Брюксел и призова християните да не се поддават на страха и отчаянието. „Нека Господ ни освободи от този капан, от това, че сме християни без надежда, които живеят така, сякаш Господ не се е въздигал, сякаш проблемите са центъра на живота ни”, заяви главата на римокатолическата църква. Великденските тържества  се провеждат в рамките на Света година, която Франциск  посвети на милосърдието.

 

Чествания  имаше и в много населени места в България.  Храмът в Раковски се оказа тесен, за да побере стотиците желаещи да присъстват на тържественото богослужение за Великден. В града и селата около него живеят над 20 000 католици. 

 

Репортери: Антоанета Николова, Благой Бекриев

 

Ако и вие празнувате днес, изпращайте ни снимки и видео ТУК!