Намалели са пътуванията към Гърция, Нидерландия, Чешката република и Турция

Пътуванията на български граждани в чужбина през февруари 2016 г. са с 9.8% повече от регистрираните през същия месец миналата година.

 

Още по темата

Увеличение на пътуванията на българи в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Румъния, Сърбия, Македония, Австрия, Италия, Испания и Германия. Същевременно намаляват пътуванията към Гърция, Нидерландия, Чешката република и Турция, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

 

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания в чужбина през февруари формират пътуванията с други цели - гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия, следвани от пътуванията със служебна цел и тези с цел почивка и екскурзия.

 

През февруари посещенията на чужденци в България са с 9.7% повече от февруари миналата година. Регистрирано е увеличение при пътуванията пo всички наблюдавани цели - почивка и екскурзия, със служебна и с други цели.

 

От общия брой чужденци, посетили България през февруари 2016 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 39.7%, или с 4.4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Гърция, Франция, Германия и Австрия. Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Обединеното кралство, Чешката република, Италия, Белгия и Румъния.