Това заяви ръководителят на археологическата служба на Сирия

 

Сирийските власти и експерти ще могат да възстановят пораженията, нанесени от ИДИЛ върху древния град Палмира, за пет години. Това заяви ръководителят на археологическата служба на Дамаск Мамун Абдулкарим.

 

Още по темата

 

В неделя сирийската армия съобщи, че си е върнала контрола над град Палмира. Силите на Башар Асад са прогонили джихадистите от ИДИЛ, които близо година контролираха древния град. 

 
Офанзивата на Дамаск с подкрепата на руските въздушни удари, започна по-рано този месец.


За Палмира се заговори, след като миналата година ислямистите взривиха древни храмове и гробници. Международната общност и ЮНЕСКО нарекоха това военно престъпление. 

 

Хилядолетната Палмира, наричана „Перлата на пустинята”, е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В този смисъл реставрационните и възстановителни дейности трябва да бъдат съгласувани с ръководената от Ирина Бокова агенция на ООН.

 

Палмира разцъфтява особено много като основен търговски център по т.нар. Път на коприната във времената на Римската империя, припомня БГНЕС. Древните руини на града съдържат особено ценни паметници на гръцко-римското влияние като 2000-годишния Храм на Бел, който беше показно взривен от ИДИЛ.

 

Докато контролираха Палмира, джихадистите унищожиха и заграбиха и други културни паметници в града, а заедно с това използваха античния му театър за екзекуции.

 

По-рано днес отново Абдулкарим потвърди, че за щастие по-голямата част от древна Палмира е запазена.

 

„80% от руините са в добро състояние”, потвърди по-късно Абдулкарим.

 

Той потвърди, че екипът му разполага с необходимата експертност и компетентност за плануваното възстановяване, както и че специалистите вече се намират в древния град.