Къде хората останаха без лекарска помощ?

 

Ден втори от протеста на медиците. И днес стотици лични лекари не отидоха на работа. 

 

Перник е един от градовете, които днес останаха без джипита. На протест излязоха и лекарите от областите Сливен, Смолян, Пазарджик и Ловеч. И ако на някои места в страната

Още по темата

пациентите проявиха солидарност и търпение, то на други се стигна до огромни опашки пред кабинетите и напрежение. Вместо в кабинетите си, личните лекари от Перник отидоха пред районната Здравна каса, за да протестират. 

 

Най-големият трън в очите на джипитата е пръстовият отпечатък. Общопрактикуващите лекари се притесняват и как ще се грижат за пациентите, болни от диабет. 

 

И докато кабинетите на джипитата в Перник стояха заключени, пациентите им търсиха помощ  в дежурните. Два на брой - един за деца и друг за възрастни. 

 

А в Пазарджик много от пациентите дори не подозираха, че личните им лекари не работят. Пред четирите дежурни кабинета се извиха опашки. Някои от болните не сдържаха нито нервите, нито сълзите си. И макар медиците да твърдят, че протестът не е за пари, все пак се се чувстват ощетени.

 

А министър Москов за пореден път не видя смисъл в протестите на колегите си. 

 

"Всички увеличения на цени и обеми в доболничната помощ са факт", категоричен бе той.  


Междувременно сагата как ще се харчат парите за здраве през тази година приключи. Надзорният съвет на Касата прие анекс към договора от 2015-а година. А лекарите, които искат да работят с Фонда, трябва да сложат подписа си върху документа. 

 

През тази година допълнително ще се отпуснат пари в онкологията, неонатологията и извънболнична помощ. Ще се финансират и нови клинични пътеки за лечение на инфаркт и инсулт.

 

Утре протестът се очертава да бъде най-масов. В него ще се включат  личните лекари 
от областите Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, София, Стара Загора, Търговище и Хасково. В кабинетите си няма да влязат и медиците от Сандански.