"Случаят нанесе голям удар върху авторитета ни", коментира още той

 

„Очевидно има корупция в българското висше образование. Постоянно получаваме такива сигнали. Добре, че това се случи с Ваня и тя ни уведоми. Темата е много трудна за доказване”, обясни в студиото на „Здравей, България” Красимир Луканов, ръководител на екип "Репортажи" в „Господари на ефира”.


Повод за изказването му бяха скандалните разкрития на „Господари на ефира” – изпити срещу секс в Националната спортна академия. Главното действащо лице в случая е проф. Николай Колев в НСА - бивш декан в Академията и част от ръководството й от 12 години. Той е отправил неудобно предложение на адреналинката Ваня Георгиева.

Още по темата


„Проф. Колев казва, че това, което се случва там, ще съсипе НСА. По думите му там има три начина да се завърши – първото е ученето, но според него то почти не се практикува. Завършвало се или с връзки, или със секс. Това го казва бившият декан на треньорския факултет, където се създават педогогически кадри”, коментира още Красимир Луканов.

 

„Този случай нанесе голям удар върху авторитета на НСА. Ако има още такива случаи, апелирам студентите да дойдат и да ни уведомят. След това, което се е случило с Ваня, сега имаме основания да реагираме. Но според мен целта е била проф. Колев да постигне близост с Ваня”, коментира ректорът на НСА „Васил Левски” проф. Пенчо Гешев.

 


Адреналинката Ваня учи в Националната спортна академия от четири години и досега не е чувала за такава практика в НСА.


„В началото бях много притеснена, но се обадих веднага на „Господари на ефира”, защото знам, че това е недопустимо. Аз съм студентка и отидох при проф. Колев за специално избираем предмет по хокей на трева”, обясни адреналинката Ваня Георгиева.


„От видеото, което гледаме, допускаме, че това може би е практика при проф. Колев”, коментира Боби Ваклинов - репортер в „Господари на ефира”.


„Не съм съгласен с това твърдение. Това, което се е случило с проф. Колев, не е практика. Взехме решение за неговото дисциплинарно уволнение. Този случай ни дойде като гръм от ясно небе. Иначе се говори, че имало такива неща. Имало е сигнали от студенти преди две-три години – конкретно два сигнала, получени устно, че са им искани пари. Тогава посъветвахме студентите да съдействат на полицията с белязани пари. Но няма схема за покупко-продажба на изпити в НСА”, категоричен бе ректорът на НСА.


„Ние обявихме, че ще имаме още части. Имаме доста такива сигнали. Това е тема, която искаме отдавна да разработим, но момичетата се отказват в последния момент”, добави още Красимир Луканов.


Очаквайте продължението на историята: в „Господари на ефира” в четвъртък – 31 март и в понеделник – 4 април.