Среща при премиера след арестите в бившата ДАИ

 

 

Държавата започва спешни проверки на всички книжки и лицензи за превоз, за които има съмнения, че са получени след плащане на подкуп. На спешна среща с прокуратурата и полицията премиерът Бойко Борисов поиска и конкретни мерки срещу корупцията в „Автомобилна администрация”.  

Още по темата

 

За първи път проговори и авторът на сигналите до институциите. От края на миналата година досега шефът на ДАИ в София Кънчо Димитров изпратил до ръководството на „Автомобилна администрация” множество сигнали за нарушения.  

 

"Обикновено резултатите са такива, че ръководството спира да разговаря с мен”, заяви той.  

 

След сигналите или случаят се потулвал, или нарушителите оставали ненаказани, твърди той.

 

В един от сигналите е описано как по време на шофьорски изпит квесторите хващат двама преписвачи. За нарушението е докладвано лично на шефа на ДАИ.

 

"Работите не бяха анулирани, изпитите бяха зачетени. Това буди съмнения, че хората по нечестен начин са си изкарали изпитите”, коментира Димитров.

 

Подаден е и сигнал за фиктивни технически прегледи на превозни средства, които дори не присъствали по време на проверката. Лицензът на пункта обаче не бил отнет. В трети сигнал Кънчо Димитров описал как столичен инспектор поискал 2000 лева, за да си затвори очите за четири нарушения на транспортна фирма. Лично управителят на компанията-превозвач сигнализирал до Димитров, а той на свой ред – до Цветелин Цветанов. Служителят обаче е наказан само със забележка.

 

Димитров коментира и как служители на ДАИ били командировани на места, където минават много от превозвачите – като „Капитан Андреево”, „Лесово” и Дунав мост. В един от тези случаи инспекторът е премазан от тир на пътя.

 

"Според графика в този момент, в който е станал този инцидент, този човек е трябвало да бъде на друго място”, поясни Димитров.

 

 

Най-вероятно графиците не се спазвали, защото инспекторите трябвало да осребряват престоя си на пътя. Неофициално се знае, че всеки от тях трябва да заработи поне по 50 евро на ден – пари, които отивали към шефа на ДАИ.

 

"Що се отнася до политическия чадър, до настоящия момент  такива действия или такива данни не са установени”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.  

 

Транспортният министър вече уволни шефа на ДАИ Цветелин Цветанов, а в събота съдът трябва да реши дали той да остане в ареста. Временно агенцията ще оглави Красимир Калайджиев. 

 

Само през миналата година са станали над 7000 тежки катастрофи, а всяка седмица катаджиите хващат около 600 шофьори без книжки.