Данъчните власти в двете страни започнали мащабни проверки

Данъчните власти в Австралия и Нова Зеландия вече проверяват граждани на двете страни, чиито имена се споменават в т.нар. ”Панамски документи”, съобщава „Ройтерс”. Публикуването на невижданото по мащабите си журналистическо разследване започна в неделя. То разкрива как държавни ръководители, политически партии, шефове на предприятия, известни личности от света на спорта и шоу бизнеса са укривали големи богатства в т. нар. „данъчни убежища”. В основата на мащабните схеми стои панамската кантора „Мосак Фонсека”, специализирана в създаването на офшорни компании.

Още по темата


Австралийската данъчна служба е започнала ревизии на активите, притежавани от 800
богати клиенти на „Мосак Фонсека”. Около 120 от тях вече са свързани с офшорна компания в Хонконг.

 

 

От службата казват, че работата по разследването на данните от „Панамските документи” продължава и някои от тях биха могли да извадят на бял свят сериозни финансови престъпления.

 

Властите в Нова Зеландия също провеждат мащабни проверки на дейността на данъкоплатци, чиито имена се споменават в огромния обем документи.

 

 

С разплитане на мрежата за укриване на данъци и пране на пари са се занимавали стотици журналисти от 107 редакции в десетки страни по света. Работата им се координира от Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон (ICIJ). В продължение на 9 месеца, те са проучвали подробно общо 2,5 терабайта информация, свързана с повече от 200 000 офшорни компании. Данните за финансовите операции обхващат периода от 1977 г. до 2015 г.


 
В основата на разкритията стои пожелал анонимност служител в „Мосак Фонсека”, който предоставил информацията на вестник „Зюддойче цайтунг”. Тя включва повече от 11 милиона имейла, административни и счетоводни документи, които показват как адвокати се грижат за финансите на заможните си клиенти и им помагат да заобиколят законите в съответни държави.

 

Изтеклата информация показва как клиентите на „Мосак Фонсека” надхитряват данъчните служби и перат пари. Нещата обаче невинаги изглеждат така. Едно предприятие например може да има нужда от създаване на офшорна компания, за да осигури дискретност за бизнеса си. Докато то декларира тези операции пред властите в съответната държава и спазва законодателството не може да се говори за нарушение. Проблемите се дължат на непрозрачността на системата, която затруднява контрола от страна на властите.

 

Редактори: Маргарита Стоянчева/Любомир Бояджиев