Кадри от Иракли, заснети с дрон, обиколиха социалните мрежи

 

Кадри от Иракли, заснети с дрон, разкриха усилена строителна дейност в района. Видеото бе заснето от Кирил Йорданов. Екип на „Здравей, България” отиде на строежа на ваканционно вилно селище, което според разрешението за строителство ще се състои от девет едноетажни ваканционни бунгала, пет двуетажни и басейни. 

Още по темата

 

Самият строеж започна в края на 2012 г. След като бяха получени сигнали от екозащитници само няколко месеца по-късно, в началото на 2013 г., строежът бе спрян. От няколко седмици обаче има сигнали в регионалната екоинспекция, че се строи на терен. Дали става въпрос за ново строителство или за довършване на стария обект - все още никой не може да каже. В телефонен разговор собственикът на обекта увери, че се извършват довършителни дейности.

 

"Сигналът е постъпил на 21 март. От приложения снимков материал установихме, че става въпрос за строежа, който вече е стартирал. Изпратихме писмо до Община Несебър, с което поискахме информация дали има нови разрешения за строеж. До момента нямаме отговор. Документално са събрали информация, но предстои проверка на терен. След това ще получим и официален отговор от общината”, обясни Детелина Иванова, главен инспектор в РИОСВ-Бургас.

 

„Ако строителството е в рамките на издадените разрешения за строеж, то се явява законно”, уточни тя.

 

„Уточнявам, че става въпрос за строителство, което се намира в близост до плаж Вая, а не Иракли. Проектът ще бъде изпълнен точно по начина, по който е одобрен и при параметрите, които са заложени в него. Те са съобразени с факта, че част от строителството попада в зона А, където няма забрана. Строителството се извършва на мястото на бивши лагери, където е имало около 400 почиващи човека. Нека се разграничат защитените територии Иракли и Емона от защитената зона, в която сме ние”, обясни адвокатът на собственика на обекта Мима Кънева.

 

Репортер: Цеца Алексова