Името ни беше въвлечено в скандала заради политическите амбиции на моя съпруг, твърди тя

 

"Името ни беше въвлечено в панамския скандал заради политическите амбиции на моя съпруг и заради това, че той от 2 години той работи за отваряне на България към пазарите в Азия" , коментира в „Комбина”  Евгения Банева.  

 

„Аз лично съм си направила среща в централата на „Монсак Фонсека”, за да мога лично аз да получила списъка на фирмите, които са свързани с България”, каза още тя. 

 

Няма бизнесмен в света, който да няма офшорни фирми. Това са съвсем нормални търговски практики. Когато става дума за бизнес на светло, не виждам нищо скандално в това”, коментира още тя.

 

„Не мисля, че в България бизнесмените в „белия бизнес”  регистрират офшорни фирми за избягване на данъци. Най-важното нещо, което осигурят офшорните фирми, това е конфиденциалността. Това за България е особено важно”, каза още Банева и добави: „ В България един от големите проблеми на бизнесмените продължава да бъде кражбата на фирми от Търговския регистър. Ние имаме няколко такива случая, казвам го от собствен опит”.  

 

Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в “Документите от Панама”. Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

 

С разплитане на мрежата за укриване на данъци и пране на пари са се занимавали стотици журналисти от 107 редакции по света, сред които и българският вестник "24 часа".