Това става ясно от внесените в Комисията за енергийно и водно регулиране ценови предложения

 

Драстично поскъпване на тока в Западна България поиска ЧЕЗ. От електроразпределителното дружество настояват за 20% увеличение и на дневната, и на нощната тарифа от 1 юли.  Това стана ясно, след като разчетите на компанията бяха публикувани на страницата на енергийния регулатор.

Още по темата


Поскъпване поискаха и другите две енергодружества. От EVN настояват за увеличение на цената на дневния ток с 2%, а на нощния – с близо 4 на сто. „Енерго Про” искат повишение на дневната тарифа с над 2%, а на нощната - с 10 на сто. 


Исканото увеличение не е изненада експертите. Донякъде те си го обясняват със свободния пазар – индустрията, а и все повече средни и дребни фирми купуват ток от него. Така на регулирания остават предимно домакинствата. Върху тях пада тежестта на по-скъпата зелена и кафява енергия, която всички сме длъжни да плащаме. 


От 1 юли промяна трябва да очакват и фирмите на регулирания пазар. За тях енергото предлага дневният ток да поевтинее с над 18 на сто, но пък нощният да се увеличи с близо 13%. 


Разликата между исканото повишение от ЧЕЗ и това на другите енергодружества е значително. Обяснението на експертите - различен метод на изчисление при EVN и „Енерго Про”. 


Финалното решение е на енергийния регулатор. 


Репортери: Яна Николова/Биляна Борисова