Министерството на туризма предприема спешни мерки по казуса

 

90 плажа остават без концесионер това лято. Месец преди началото на летния сезон, тепърва ще се търсят наематели за нежеланите крайбрежни ивици. Само във Варненска област те са 54. Кой ще се грижи за безопасността на туристите?


Офицерският плаж във Варна е един от тези, които остават без концесионер. Същата е съдбата на плажа в Аспарухово, Кабакум и на десетки други. Затова от Министерството на туризма готвят мерки за настъпващия летен сезон.


Първите туристи вече са в курортите по морето и хубавото време ги води на плажа. Затова и подготовката на ивицата започна.


На 90 от плажовете обаче подготовка няма. До средата на следващия месец трябва спешно да им намерят наематели. Още утре започват част от процедурите за отдаване под наем. А за нежеланите и от наемателите плажове, ще се прилага друга мярка.

Още по темата

 

„Областните управители да стартират и да ни предложат осигуряването на водното спасяване, на медицинското обслужване на всички тези плажове. Общините съответно да си предвидят и почистването така, че летуващите, които искат да ги ползват, да бъдат спокойни”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.


Летуващите този сезон ще са повече, а спокойствието им зависи и от цените на услугите.


„Може би е добре да се смъкнат цените. Лично мое мнение е, че даже шезлонгите трябва да са безплатни при положение, че нали заплащаш толкова много други неща”, коментира Таня Алекова.


Засега е ясно, че цените на градския плаж във Варна се запазват. Какви ще са в курортите, ще стане ясно до дни.


„Много често гостите вземат своите решения, базирани включително на състоянието и условията, при които могат да ползват плаж. Имаме един уникален шанс да се докажем още веднъж и ако го изпуснем, ще е много трудно”, коментира Деян Колев, управител на хотел.


Статутът на плажовете ще бъде окончателно регулиран с концепцията за тяхното групиране. Очаква се тя да влезе в сила най-рано догодина. Предстои общественото й обсъждане.


Репортер: Искра Урумова