И българи, и гърци вече отказват резервации

 

 

Загуби за милиони за българския туризъм заради готвената блокада по границата с Гърция. Протестът на превозвачите е на път да провали почивката на хиляди българи, а това ще удари по бизнеса и на хотелиери, и на туроператори.

 

Сметките засега показват: между 90 и 110 хиляди българи ще почиват в Гърция по Великден. Така празнично ще похарчат около 47 млн. лева. При провалени резервации част от предплатените суми ще бъдат загубени. 

 

По-големите щети за туризма ще дойдат от гърците, които се очаква да почиват в нашите хотели – около 80 000 туристи, които ще изхарчат у нас около 43 млн. лева. 

 

Отказите от резервации вече започнаха. 

Още по темата

 

От няколко години за Свилен и семейството му почивка означава Гърция. Не и този Великден.

 

Като чух, че ще има блокади на превозвачите по границите, си отменихме резервациите”, заявява Свилен Попов.

 

И със семейството му избрали спокойна почивка пред плащането на неустойки. 

 

В туристическа агенция в Благоевград също вече има анулирани почивки до гръцките курорти. 

 

„Това е един невероятен стрес, това е психоза. Това не са домати и чушки - да отбиеш тира и да ги оставиш отстрани. Плаща се 30-40 или 50 % предварително за услугата”, обяснява Здравка Чимева.

 

Така щети има и за туроператорите, и за самите туристи. 

 

„В зависимост от определения пакет или услуга има санкции, които се движат между стойността на една нощувка до тази на пакета”, обясни Байко Байков - председател на Асоциацията на българските туроператори.

 

Минусът за едни е плюс за други, тъй като част от туристите като Свилен ще сменят Гърция с родните курорти. Но...на пръв поглед.

 

„Тези хора биха се пренасочили към наши курорти, но в същото време ние очакваме 80 хил. гърци, които са доста повече от колебаещите се, които няма да отидат в Гърция”, обясни Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

 

Именно от гръцките туристи ще дойде и най-сериозният удар върху туризма – близо 45 млн. лв. 

 

„Вече има, за съжаление, определени щети с анулиране на гръцки туристи към България, защото гръцките туристи масово пътуват към България за християнските празници”, обясни Байко Байков.

 

Сега от бранша очакват отговора на държавата.

 

Загубите могат да скочат и с пъти, ако блокада продължи и до следващата голяма почивка – около Гергьовден.