Тленните му останки бяха ексумирани, за да се установи дали той е бил отровен

Властите в Чили погребаха отново тленните останки на поета Пабло Неруда. Те бяха ексхумирани през 2013 г., за да се установи дали Неруда е бил отровен от режима на чилийския диктатор Аугусто Пиночет – въпрос, чийто отговор все още не е известен, съобщава БГНЕС.

 

Тялото на поета нобелов лауреат бяха положени в неговия някогашен дом край тихоокеанския курортен град Исля Негра, където беше погребан и преди това.

 

Неруда умира през 1973 г. на 69-годишна възраст, само дни след като Пиночет – тогавашният ръководител на армията, сваля от власт социалистическия президент Салвадор Алиенде при кървав преврат.

 

Поетът, който също така бе известен политик и член на чилийската Комунистическа партия, се готвеше да напусне страната и да поведе от чужбина съпротивата срещу режима на Пиночет. Вместо това обаче, той бе приет в болница и лекуван от рак на простатата, каквато е и официалната причина за смъртта му. Съмнения за убийството му обаче се появиха, след като неговият шофьор съобщи, че Неруда е бил инжектиран с неизвестна субстанция в гърдите няколко часа преди да почине.

 

Другият месец се очаква екипът от експерти, които изследваха тленните останки на Неруда, да публикуват доклад със своите заключения.

 

Горд съм, че ме послушаха“, заяви бившият шофьор на поета Манюел Арая.

 

Според адвокат Едуардо Контрерас, който е поискал ексхумацията на Неруда, възможно е времето след смъртта му да се отрази на тестовете.

 

Въпреки че всички доказателства сочат, че има извършено престъпление, технически това ще бъде много трудно за доказване“, посочи той.

 

Аугусто Пиночет управлява Чили в продължение на 17 години. По време на режима му са убити 3200 души активисти и негови опоненти.