Жителите на цял блок в Русе опитаха да спасят домовете си

 

Жива верига срещу частен съдия - изпълнител. Жителите на цял блок в Русе опитаха да спасят домовете си и попречиха на частния съдебен изпълнител да събере вземанията на банката-кредитор.

 

„Досега съм отложил три описа ,за да имат съдебно решение и да прекратят делото. Един от проблемите им е, че много адвокати се учиха на тях”, коментира частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.

 

Сагата на хората от блок Теодора започва преди 3 години. Тогава разбират, че апартаментите, които са купили, вече са били ипотекирани без тяхно знание. Дъщерята на Бонка, например, дала 42 000 евро за двустайно жилище. Сега е на път да остане не само без дом, но и с непосилни задължения към банката.

 

Зад частния случай на тези хора стои старата схема - строителен предприемач продава имоти с ипотека. Взима парите, но не погасява задълженията си. Потърпевшите в Русе са десетки. Пуснали са сигнал до прокуратурата. Остава им да се надяват ипотеките да бъдат обявени за нищожни, а докато това се случи да се молят и следващият опит съдия изпълнител да вземе имотите им да се провали.

 

Репортер: Наталия Йорданова