От 1-ви до 12-и клас учениците ще трябва да са усвоили стъпките на 22 хорà

Народните танци стават задължителни в часовете по физическо възпитание и спорт. Изучаването ще започне още от 1-ви клас като до края на средното си образование учениците ще трябва да са усвоили стъпките на 22 хорà, пише dariknews.bg

 

Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета "Физическо възпитание и спорт", публикувани от Министерството на образованието и науката. 

 

В момента народните танци присъстват в учебните програми, но само като избираем предмет. Идеята на образователното ведомство е те да станат задължителна част от подготовката на учениците по физическо образование. 

 

В 1-ви клас се започва с изучаване на "Боряно, Борянке" и ръченична стъпка на място. Второкласниците ще се учат да танцуват Кулско nоро и Омуртагско хоро. За учениците от 3-ти клас са предвидени Самоковско и Джиновско хоро, а от 4-ти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което звучи в първите минути на всяка Нова година. 

 

За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, 6-ти клас е избрано само Малешевско хоро. В 7-ми клас ще се учат Пайдушка тройка и Добруджанска ръка, а осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион. 

 

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хорàта - от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово. А абитуриентите ще учат Копаница.

 

Единственият чужд танц, който е предвиден, е сиртаки и той ще се изучава в  10-ти клас. В сегашните програми като допълнителните теми са записани народни танци от още три съседни страни - сръбски, румънски и турски, както и съвсем други стилове - танго, самба, валс.

 

Дискусия по темата очаквайте утре сутрин в предаването "Здравей, България".