Какво реално се случва в ромските гета в България?

 

На фона на почивните дни и празниците, тази седмица Раднево се превърна в поредното място, където инцидент между роми и българи ескалира и доведе до протести и расистки призиви.


Има ли особена повтаряемост в това, което се случва в ромските махали в България– Катуница, Гърмен, Орландовци, а сега и Раднево. Кой подклажда това повторение, кои има интерес от такъв конфликт и какво реално се случва в ромските гета в България.


„Това, което се случи е повече от отвратително. Тези неща са грозни и недопустими за едно нормално общество. Не може един младеж, на колкото и години да е, не може един човек да бъде наръган при решаването на каквито и да е спорове”, коментира в студиото на „Комбина” Красимир Тодоров, който от 20 години живее в Раднево, и бе един от участниците в протестите там.


„Има закони, добри или лоши, те трябва да се прилагат”, коментира Димитър Ангелов –Дучето.


В студиото на „Комбина” гостува и бащата на Ангел Петров от Катуница - момчето, което почина, след като беше прегазено от близки на Цар Киро. По думите му човекът, който е влязъл в затвора за убийството на сина му не е истинският извършител, а фамилията Рашкови му е платила пари, за да излежи присъдата.


„Прави се и невъзможното, за да се узаконят постройките на ромите в Гърмен. Цялото гето иска да направи ПУБ, всеки от тях да си купи по 200 квадратни метра за по 0,60- 0,70 лв./кв.м. и да си построи къщичка, за да станат нещата законни”, коментира един от организаторите на протестите в Гърмен – Иван Байрактаров. Припомняме, че там напрежението ескалира, заради шумна музика, пусната от група роми.