Примери от САЩ и Великобритания

 

Съединените щати са една от държавите, наложили значителни промени в законодателството след голям терористичен акт. Атаките от 11 септември 2001 г. доведоха до приемането на пакет закони, познати под събирателното название „Пейтриът Акт”.

 

Те позволяват на властите да претърсват домове и работни места без собствениците да бъдат уведомени. Да подслушват и записват телефонни разговори и електронна комуникация без съдебна заповед. Поддръжниците на тези закони казват, че това е една от причините досега да няма нов 11 септември. Мерките обаче имат и много противници.

 

И други държави, в които е имало мащабни терористични нападения, променят законите си. Великобритания въведе нови правила след нападенията в градския транспорт в Лондон. По-широк спектър от действия вече се считат за тероризъм.

 

Но както и отвъд Океана, тези промени са критикувани от юристи и правозащитни организации. Въпросът винаги остава - кой ще следи как службите се възползват от новите си правомощия, след като самите закони свалят нивата на контрол над службите.