Подготвят промяна в Закона за кръвта

500 лв. стигна тарифата на черно за банка кръв - 450 мл пред спешните центрове в големите градове, пише в. "Труд". 
 
В по-малките населени места по различни данни на пациентски организации и близки на пострадали нелегалната търговия започва от 50, 90 лв. и стига до 250 лв. като масово предлагането е от страна на роми. Има 100% риск този, който предлага кръв по този начин, да скрие инфекция или заболяване, предупреди д-р Николай Андреев, шеф на Националния център по хематология и трансфузиология.
 
За да се прекъсне тази порочна практика на печелене на пари и изнудване на хората, които имат нужда от кръводаряване, се подготвя промяна в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, съобщи той.
 
„Проектът вече е в министерството, за да можем да си кореспондираме между центровете и да обменяме кръв, когато стане някаква напечена ситуация, независимо дали става въпрос за пациент, или някаква голяма катастрофа. Ако дойде пациент от Силистра да се оперира в София, близките му да могат да дарят кръв в Силистра, а не да се налага да идват до столицата“, посочи специалистът. Надеждата е законодателната промяна да пресече ситуацията с платените донори.
 
Около 220 хил. българи годишно имат нужда от кръвопреливане или приблизителни 600 души на ден. За сравнение дарителите на годишна база са близо 170 хил., като отчита спад в броя им в сравнение с 2011 г. Данните изнесе д-р Живка Димитрова, началник отдел „Здравна политика и първа помощ към БЧК по повод Световния ден на кръводарителя – 14 юни.
 
Между 65% и 80% от случаите на кръводаряване у нас са доброволни, останалите - наложителни, което ни поставя на дъното на класацията в Европа.