Ще има ли закрити места?

Битката за местата в гимназиите започна. От два дни седмокласниците вече подават заявления за първо класиране. Има и поставен рекорд. Ученик е посочил 141-но места като желани от него. 

Всички прогнози сочат, че закрити места в гимназиите ще има. Причината – обявеният план-прием за тази година е по-голям от миналата, а слабите оценки са повече. Така сега са обявени близо 800  паралелки за около 20 хиляди ученици и над 518 професионални за 13 хиляди деца. За сравнение миналата година приетите са около 27 хиляди в профилираните и професионални паралелки, а в общообразователните повече от 26 хиляди ученици. Така спасението тази година също ще бъде в разкриването на повече обикновени класове. 

Записването започна. Изборът също. Александър и майка му залагат на сигурното. 
Балът му е сравнително висок. Хиляди обаче нямат неговия  шанс.  Дори и с една двойка това спира ученика в борбата за езиковите гимназии. Затова място ще търсят в обикновените паралелки.

Грешки при подаването на документите често усложняват процеса. 

Догодина обаче нещата ще се променят. Основно образование вече ще се получава след седми клас. Балобразуването също ще се промени. 

ДОДЕВ 07.06 приемът да става на база на външно оценяване и преобразуването на оценките от свидетелството за основно образование в точки 07.20 по този начин винаги ще може да бъде сформиран брой точки, така че да има места за всички

ВИДЕО: на 27-ми юни излиза първо класиране за гимназиите. За новините на нова – мд.