Поводът е скандалът с увеличението на учителските заплати

От БСП поискаха оставка на министъра на образованието Меглена Кунева. Поводът е скандалът с разминаването на позициите за увеличението на учителските заплати между нея и премиера Бойко Борисов. 

По темата

Допълнителен аргумент, според левицата, е влизането в сила на новия закон за училищното образование от 1 август.

Според БСП готовност за приложението му сега няма и то ще предизвика хаос в образователната система. Червените настояват законът да влезе в сила от 1 август догодина.

Реформаторският блок от своя страна защити Кунева като напомни, че увеличението на парите за образование е приоритет, разписан в управленската програма на правителството. А пред учителите министърът заявила, че ще се бори записаното да стане факт. Дотогава то остава само намерение.

Припомняме, че министър Кунева обеща повече пари за учителите на събора в зала „Арена Армеец”. Тя заяви, че заплатите им ще се увеличат с 10% от 1 януари 2017 г.

Бойко Борисов обаче попари надеждите, заявявайки, че в държавната хазна няма пари за повишение на учителските заплати. Според сметките на премиера за целта ще са нужни повече от 250 млн. лева. 

И, докато в парламента спорят за оставката на Кунева, социолози изчисляват одобрението на избирателите й. Според последното проучване на „Алфа Рисърч” министърът на образованието е с най-нисък рейтинг в правителството.

Общо 26% от избирателите не одобряват действията й, а други 6.5 на сто ги определят като успешни.

На този фон Реформаторският блок губи от електоралната си подкрепа през последните няколко месеца, а БСП набира скорост след избора на Корнелия Нинова за лидер.

Повече доверие гласуват избирателите и на Патриотичния фронт, АБВ, „Атака” и „Движение 21”.