Тази тема не е била обсъждана нито с него, нито с финансовия министър

Държавата няма пари за увеличение на учителските заплати. Ден, след като министърът на образованието Меглена Кунева обеща да се търсят повече пари за учителите, премиерът попари надеждите.

По темата

Според сметките на Бойко Борисов, се търсят повече от 250 милиона лева, за да си позволи хазната по-високи учителски заплати от догодина. Той обаче не беше наясно с какви очаквания е изпратила вчера Меглена Кунева 12 000 учители от „Арена Армеец” и обясни,че не знае да има заделени пари за вдигането на заплатите.
 
„Може би Кунева има резерви в министерството, за да си изпълни обещанието, но с мен и финансовия министър тази тема не е обсъждана”, обясни Борисов.

От Министерството на финансите потвърдиха, че с Владислав Горанов конкретни разговори за следващия бюджет не е имало не само с Кунева, а с никого.

 Синдикатите се застъпиха за образователния министър и уточниха, че Кунева нищо не е обещавала, а парите, които трябват за заплати, били двойно по-малко. Те разчитат финансовият министър, който в интервю през почивните дни заложи образованието като приоритет през 2017-та, да подплати думите с пари. И синдикатите, и учителите разчитат Кунева да убеди Борисов, че нейната дума пред гилдията тежи повече от неговите сметки.