Подписки за предизвикване на референдум стартираха във Финландия и Словакия

Германският канцлер Ангела Меркел призова към спокойствие след референдума във Великобритания. 

След вчерашните искания на външните министри на големите европейски държави за скорошна раздяла с Лондон, лидерът на Германия каза, че няма причини да се бърза.  

"Бяхме натъжени от резултата на референдума. Но това не ни дава повод да се държим гадно в преговорите с Великобритания", заяви германският лидер. 

Според Меркел раздялата е окончателна и 27-те, които остават в общността, трябва да приемат тази реалност. 

"Британците не искат да бъдат част от Европейския съюз и общия пазар. Трябва да уважим това. А британците трябва сами да решат какви отношения искат със Съюза", коментира тя. 

И днес продължават консултациите между европейските лидери за следващите стъпки след неочаквания резултат.

Френският президент Франсоа Оланд прие италианския премиер Матео Ренци. Неформалната среща включваше работна вечеря преди Оланд да се отправи към Берлин за среща с Меркел. А в Гърция, където доскоро обмисляха раздяла с Европейския съюз, нарекоха избора на британците логичен. 

"Хроничният недостиг на лидери в Европа, настояването за непрестанни и ненужни икономии, ксенофобски рефлекси и антиимиграционна реторика подхранват национализма от много години. Колкото и да ни натъжава, резултатът от референдума е легитимен и потвърждава кризата за идентичност в Европа", смята Алексис Ципрас.

Междувременно, шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че шотландският парламент може да попречи на излизане на Великобритания от ЕС.

Подписки за предизвикване на референдум стартираха във Финландия и Словакия. И двете страни обаче не са близо до провеждането на допитване.

Преди 3 години такава инициатива не успя във Франция.