Българи разказват, че все по-често чуват обиди, подигравки и призиви да напускат

След резултатите от референдума във Великобритания, българи, живеещи на Острова, разказват за силна негативна вълна срещу всички емигранти и разпространяване на ксенофобски материали. 
 
След като каза „не” на Обединена Европа, Обединеното кралство казва „не” и на мигрантите. Българи разказват, че все по-често чуват обиди, подигравки и призиви емигрантите да напуснат страната. 
 
По темата
„Тук всички се притесняват от антимигрантски настроения. Вчера имаше в социалните мрежи съобщения срещу поляци, румънци, срещу българи за щастие не видях, но нищо не е изключено”, разказва Цветелина Ананиева.
 
„Спрете имиграцията. Връщайте ги в родината им”. „Да. Спечелихме. Изпратете ги обратно”. „Това е Англия. Чужденците имат 48 часа да се разкарат. Кой е чужденец тук? Някой чужденец?”. Това са само част от посланията, на които Цветелина се натъква през последните дни в мрежата. 
 
„Тези настроенията тук срещу миграцията ги е имало, но просто сега им се даде картбланш на хората, които меко казано не харесват чужденци”, разказва Цветелина Ананиева.
 
Полски семейства, които са сред първите мигранти на Острова, дори осъмват със заплашителни послания на вратите си.
 
„ „Поляци ходете си вкъщи”, „Не повече поляци”. Повечето дори са написани на полски език, което вече е доста притеснително”, разказва още Цветелина Ананиева.
 
На стената на детската тоалетна в училище се появява призив към ученичка „да се връща в Румъния“. 
 
Британски журналист също разказва, че става свидетел на такива призиви по улиците, а в социалните мрежи призовават мигранти да не говорят за политика, за да не задълбочават проблема.
 
Бях в малък град край Нотингам. Наричаха ме „предател”. И викаха: „Имигрантите вън!”. Такива неща не бях чувала от 70-те години. Когато членувах в организация, която се бореше с неонацистки настроения”, разказва Ана Соубри, министър на дребния бизнес. 
 
За Цветелина най-голямото притеснение е дали след референдума ще намери работа на Острова.
 
„На емигранта тук се предлага дори по-ниско от минималното заплащане с нискоквалифиран труд. Според мен България е по-добрият вариант, пред това да живееш в несигурност”, заявява Цветелина. 
 
Подобни настроения вече се усещат и сред бизнеса на Острова. След референдума големи британски компании планират да замразят наемането на нови служители, показва проучване сред 10000 компании.