Учени по конституционно право обаче казват, че никой американски щат не може да се отдели

Насърчено от британския вот за Brexit, отцепническо движение в Тексас - Тексаското националистическо движение, призова губернатора Грег Абът да подкрепи подобно гласуване и за тексасците, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Групата, която твърди, че има близо четвърт милион привърженици, направи неуспешен опит по-рано тази година да включи гласуване за отделяне на Тексас в изборите през ноември. Председателят на движението Даниъл Милър каза, че кампанията ще бъде подновена за следващия изборен цикъл през 2018 г.

"Тексас е бил независима държава от 1836 до 1845 г. и с икономика от 1,6 трилиона долара годишно би бил една от 10-те най-големи държави в света", добави Милър.

По темата

Учени по конституционно право предупреждават, че никой американски щат не може да се отдели. От Мейн до Аляска обаче отцепнически групи, често недоволни от данъчната политика или от посегателства над свободите им, не спират да водят кампании, които обаче се сблъскват неизбежно с почти непреодолимите правни предизвикателства или с липса на подкрепа.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос от 2014 г. почти една четвърт от американците са съгласни техните щати да напуснат съюза, съобщава "Ройтерс".

В Калифорния лидерът на групата Кампания за независимост на Калифорния Луис Маринели заяви, че тя има намерение да поиска референдум за самоопределение, на който да се гласува дали щатът да напусне,или да остане част от Американския съюз.

Групата се противопоставя на масираното наблюдение над жителите и милитаризацията на отдели от полицията в Калифорния. Тя смята, че щатът притежава достатъчно ресурси, за да може да се справя сам.

Кампании за отделяне от САЩ са водени също в Хавай и Ню Хемпшър, където групата "Проект за свобода на щата" се стреми да създаде колония от 20 000 съмишленици, които са против прекомерната роля на държавата.

Повечето движения за независимост са малки и съсредоточени около неколцина лидери. Кампания за отцепване на Върмонт, наречена Втора република Върмонт, замря, след като лидерът ѝ почина през 2012 г. Групата мечтаеше за малка, демократична държава, която е основана на равенството и не използва насилие.