Готвят промени в закона, с които втората задължителна матура ще бъде по професията

Държавата закрива нова порция професионални училища. Същевременно експертите подготвят промени в закона,  с които втората задължителна матура ще бъде по професията. 
 
Осем професионални гимназии ще бъдат закрити само тази година в страната, а причината е липсата на достатъчно  ученици в тях. От години интересът към професионалното образование спада и за това свидетелстват закритите училища през годините.
 
Към своя край се е запътило училището по хладилна и топлинна техника. Скоро за него ще свидетелстват само спомените на неговите възпитаници. 

Юлий завършва училището преди 20 години. Днес всичко му се струва различно, но и някак си близко. Към учебното заведение изпитва не само сантимент, но и благодарност. Там е получил професията си. С тъга изпраща училището и неговата директорка. Назначена е пред дни. В началото на юли. Три дни по-късно идва новината. По думите им, никой  дори не им е съобщил официално. 

Парадоксално е, че според данните на бизнеса именно кадри като юлий са едни от най-търсените. И въпреки това повече от половината от бизнеса не намира работниците, които търси. 

И на фона на училищата, които ще бъдат закрити, над 15 учебни заведения ще сменят директорите си. Конкурсът вече е обявен, а кандидатите са над 470 души.