Как да се предпазим от опасни ситуации?

Само за една година инцидентите с битови газови бутилки са се увеличили значително. Оказва се, че масово не се спазват изключително важни правила. 
 
В семейството на Йорданка ползват газ повече от 40 години. През лятото газовият котлон е навън, зимата - вътре. Ако уредът обаче не е подходящ, резултатът от ползването му да е фатален. И тези инциденти не са малко. 
 
Повече от половината взривове стават и защото често бутилки за бита се пълнят в газстанциите за автомобили, без да се спазват правилата. Понякога те се препълват и така бутилките се взривяват. Затова правилото е следното: по-големите бутилки  от 27 литра да се пълнят до 13 кг. А по-малките от 15 литра - до 7 кг. Дали газовата бутилка е опасна не е трудно да се познае. Корозиралите бутилки например е възможно да доведат до теч на газ
 
На всеки 10 години газовите бутилки трябва да се проверяват. Един от важните елементи е винтилът. Те трябва да бъдат обозначени. 
 
И въпреки че е по-удобно и икономично, Йорданка все пак си има едно наум, когато ползва уредите с газ. Направените проверки от агенцията по метрология са над хиляда, запечатаните обекти - само 11.