„Хората виждат, че инфлацията им изяжда спестяванията, и си купуват жилища”, смята Деян Василев

Банките чупят рекорди в отпускането на кредити, предупреждават икономисти. През първите три месеца на 2024 г. новоотпуснатите кредити са с 49% повече от отпуснатите през първото тримесечие на 2023 г. На този фон, БНБ предупреди за открити нарушения при кредитни  институции, но без да посочва кои са те.

Идва ли краят на лесното теглене на кредит у нас

„По-голямото кредитиране се дължи на три фактора. Ниските лихви по ипотечните кредити, като България е рекордьор в световен мащаб с 2,5%. Увеличаващите се доходи на българите, увеличаващият се брутен вътрешен продукт, поставяме рекорди откъм спестявания в банковия сектор с нулева лихва. Това позволява  на банките да отпускат  кредити на ниски лихви. Хората виждат, че инфлацията им изяжда спестяванията и решават да си купуват жилища”, коментира зам.-председателят на Асоциацията на кредитните посредници Деян Василев. Той допълни, че цените на имотите в София не са по-високи, отколкото в други държави.  

Богданов: Цените на жилищата у нас растат в последните години

„Хората трябва да внимават повече от 30% от месечните им доходи да не отиват за вноски по кредити. Хубаво е да имат заделен буфер, ако случайно останат без работа, да могат да си погасяват всички вноски по кредити, без това да им влияе”, обясни Василев.

Експертът коментира и решението на кабинета ДДС за хляба и брашното да остане 0%. „Понякога временните мерки за нулево ДДС увеличават печалбите на търговците. Редно е хората,  които продават хляб, да изчисляват своите печалби, спрямо ДДС”, каза Василев. Според него следенето на надценки е много труден процес, който може много лесно да бъде манипулиран.

Гледайте целия разговор във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase