Един от тях е разрушеният арменски град Ани в Турция, който се намира близо до град Карас

ЮНЕСКО добави още обекти в Иран, Индия, Китай, Микронезия, Турция, Испания към списъка със световно културно и историческо наследство. Към него е прибавен разрушеният арменски град Ани в Турция, който се намира близо до град Карас. Той е столица на арменското царство около края на първото хилядолетие преди да бъде завладян от шейх Селджук през 1064 г. 

По темата

Друг обект под егидата на ЮНЕСКО вече ще са и пещери на територията на Гибралтар, които някога са били населявани от неандерталци. Те се прибавят към седем други обекта, които бяха включени в списъците на ЮНЕСКО по време на юбилейната 40-та среща на Комитета за културно наследство, която се провежда в Истанлбул от 10 до 20 юли.

Сред тях са и китайските каменни рисунки Цзоцзян Хуасан и археологическия обект Наланда Махавихара в Индия. Каменните рисунки в Китай са последните останки от културата на бронзовата ера. Новият обект в Иран пък е пример за древна водоснабдителна система, посочват от организацията.

Друг обект е и Нан Мадол и се намира в Микронезия. Той представлява церемониален център в източните части на Федеративни щати Микронезия и съдържа в себе си останки от средновековни дворци и гробници. Това е създаден изкуствено архипелаг от 99 палки островчета, свързани помежду си с канали.

Нан Мадол също така е включен и в списъка със застрашени обекти на ЮНЕСКО. Заплахата за него идва от многобройните канали, които се строят на мястото и все повечето мангрови дървета, които заплашват да повредят крехките структури.

По време на срещата ЮНЕСКО включи в списъка със застрашени обекти и старите градове в Джене, Мали и Шахрисабз в Узбекистан. Също така всички пет исторически и културни обекта в Либия бяха определени като застрашени заради продължаващата гражданска война в страната. В същото време комплексът от църкви и религиозни места в грузинския град Мцхета беше премахнат от списъка със застрашени места, където присъстваше от 2009 г.