Община Родопи започна процедура по изземването му от дружеството, което го стопанисва

Петима директори на седем работници - така изглежда личният състав на общинската фирма, която стопанисва сметището край Първенец. 
 
12-те души обаче успяват да управляват дружеството, без да отчитат печалбите и без да спазват екоизискванията. Затова днес Община Родопи влезе с полиция в сметището. Управниците искат да си върнат собствеността и таксите от боклука да влизат в хазната. 
 
По темата
Процедурата по изземването започна с обиди и дори заплахи за живота. Фирмата, която стопанисва сметището отказва да го напусне. Управлява го повече от 10 години.
 
„До този момент сметището се е ползвало, без да е предоставено с правно основание, т.е. безвъзмездно, без да има основание за това”, обясни Борислав Топов, гл. юрист на Община Родопи. 
 
Проверка на Сметната палата установила, че приходите от таксите не се отчитали, а тук се изхвърлят около 1000 тона на месец. Заради системни нарушения екоинспекцията два пъти глобила фирмата за 60 000 лева. 
 
„Кметът си ги говори тези глоби и се гордее с тях, но аз не знам да има такива глоби”, заяви Милко Бакалов, изпълнителен директор на общинската фирма. 
 
В момента сметището има договори със седем строителни фирми. Сега камионите ще трябва да търсят друго депо или да разтоварват на нерегламентирани места.
 
„Сигурно ще се плащат неустойки. За всеки договор има клауза и неустойки”, обясни Милко Бакалов.
 
„По този начин, като се затвори тук, няма къде да се изхвърлят тези отпадъци и ще отиват другаде, а не в нашата община. Няма да има приходи по този начин”, смята София Калинова, общински съветник в Община Родопи.
 
Така единственото сметище за строителни отпадъци в Пловдивска област остава под ключ, а съдбата му ще се решава в съда.
 
Репортер: Благой Бекриев