Вижте интересни факти за тази прекрасна държава!

Преди месец допитване, направено от сайта MissTravel, показа, че арменките са на първо място в класацията топ 10 на най-красивите нации, стане ли дума за женска хубост, съобщава Vesti.bg

Страната, откъдето са най-красивите жени в света, се намира в Южен Кавказ. Разположена е между Черно море и Каспийско море. По-голямата част от територията е планинска с гори и бързотечащи реки.

Най-високата точка на страната е разположена в планината Арагатс на 4095 метра надморска височина, а най-ниската е около 400 м. Езерото Севан, разположено в арменските планини, е второто по големина езеро на надморска височина над 1900 м.

Ето и още няколко любопитни факта за страната: 

1. Арменската държава възниква през VI век пр.н.е. на територията на Мала Азия, където нейни предшественици са били: царството Урарту, Хетската империя, Фригия и редица малки държави и конфедерации като Хайаса.

2. Арменският език е самостоятелен клон от индоевропейската група езици.

3. Армения е страна с богата история. Някога в пределите ѝ бил включен връх Арарат, където според Библията попаднал Ноевият ковчег след Големия потоп.

4. Армения е първата държава, която приема християнството като официална религия (301 г.)

5. Етническите арменци са 97,9% от населението. По-големи малцинства са: йезидите – 1,3% и руснаците – 0,5%, освен тях има още асирийци, украинци, гърци, кюрди, грузинци и беларуси. Има също и малки общности на власи и др.

6. От самото начало на държавата съществува арменска диаспора, като потокът от емигранти се увеличава значително след независимостта от СССР. Около 60% от всичките осем милиона арменци в целия свят живеят извън страната. Един милион и половина арменци има в САЩ и два милиона – в Русия. Изградени са арменски общности в Грузия, Франция, Иран, Ливан, Сирия, Аржентина, Канада и др. В България техният брой е между 13 000 и 20 000 души.
Източник: Getty Images/Guliver

7. Сред най-известните арменци в света е Ким Кардашиян.

Източник: Vesti.bg