Игрите ще бъдат открити тази нощ, 02:00 часа българско време

От тази нощ светът става Олимпиада! Игрите в Рио ще бъдат открити точно в 02:00 часа българско време. 
 
За разлика от друг път, до самия ѝ старт Олипмиадата беше съпътствана от огромни скандали. 
 
Прекрасният град - така наричат Рио де Жанейро, който е домакин на 31-те Олимпийски игри. Тази нощ ни очаква бляскаво откриване. Както винаги, кой ще запали олимпийския огън остава тайна. Очакваше се това да е легендата Пеле, но здравословни проблеми са му попречили да участва в откриването. 
 
А наред с бляскавата церемония и спортните постижения, Олимпиадата започва с редица проблеми. Като най-големият допинг скандал в историята. И обвиненията към Русия, че систематично е допингирала своите атлети.
 
„Атлети като Елена Исинбаева и Сергей Шубенков, които са чисти, не могат да участват. А спортисти като американския спринтьор Гатлин, хващан два пъти с допинг, ще се състезават. Явна несправедливост”, заяви Александър Жуков, председател на руския олимпийски комитет. 
 
Но други смятат, че дори не е достатъчно.
 
„Можеше да кажат на руските атлети: Ако сте чисти от допинг - заповядайте на Игрите. Но под олимпийския флаг. Не под руското знаме. Защото тяхната държава организира допингирането”, заяви Дик Паунд, бивш президент на Световната антидопингова агенция. 
 
Цели 116 състезатели няма да участват. Като хърделистът и фаворит за златен олимпийски медал Сергей Шубенков. Който написа в социалните мрежи:
 
„Титлата ми просто ще бъде отнета. Без да мога да направя нищо по въпроса. Дори не мога да ударя някого в лицето". 
 
Но други подчертават, че измамата засечена впоследствие, не връща загубеното. На Олимпиадата в Атина Адам Нелсън загуби титлата от украинец, който по-късно е уличен като измамник.
 

„Лесно е да го сметнеш. За 12-те години в спорта щях да изкарам 2,5 милиона долара повече, ако този атлет не ми беше взел олимпийската титла”, заяви Адам Нелсън,
лекоатлет от САЩ. 

Повечето проблеми ще останат на заден план, когато започнат състезанията. Дали Майкъл Фелпс ще спечели още златни медали, след като вече има невероятните 18? Дали Юсеин Болт отново ще бъде недосегаем на пистата? Предстои да разберем.

Пищното бразилско откриване с над 6 000 танцьори тази нощ ще е на стадион „Маракана” - съоръжение с над 75 000 места. 

Състезанията във всичките общо 28 спорта ще се провеждат 4 големи зони – „Маракана”, „Барра”, „Деодоро” и „Копакабана”. 
 
Олимпийско място в игрите това лято ще намерят още два спорта - голф и ръгби с отбори от по 7 души. За ръгбистите това ще е дебют на Олимпиада. Голфът пък се завръща на олимпийска сцена от далечната 1904 година. 
 
Медали чакат 11 000 спортисти. Във вечната класация на златните медали засега водят американците със 1070, следвани от руснаците с 486 и Германия с 355 златни медала. 
 
Нашата страна до този момент има 52 златни олимпийски медала, като най-успешната Олимпиада за българите е тази в Сеул, когато родните спортисти завоюваха 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови отличия. Последната ни олимпийска титла е на Румяна Нейкова от игрите в Пекин през 2008 година. 
 
Залозите за Рио вече започнаха. Една от големите букмейкърски компании във Великобритания дава най-големи шансове за първо място при медалите на Съединените щати, Китай, Германия, Великобритания и Австралия.

Повече гледайте във видеото