Увеличението ще дойде в началото на 2017 година

Скок на местни данъци и такси в десетки общини! Увеличението ще дойде в началото на 2017 година. А причината е, че местната власт е закъсала с бюджетите си и прави планове за закърпването им. Ако общините представят такъв план, могат да разчитат и на помощ от държавата. Къде се очаква скок на данъците?

Най-голям скок на данъци и такси вероятно ще има в общините с най-много дългове. Според последните данни на финансовото министерство, първенец в това отношение е Сливен - с почти 21 млн. лв. просрочия за първите три месеца на годината. После в класацията на дълговете са Перник - с 15 милиона и Кърджали - с 11.

По темата

Бизнесът на Елена в Перник и сега не върви. Вестниците и списанията вече не се търсят, а с по-високи такси за ползването на тротоара съвсем не чака по-добри времена.

„Плашаме, какво да правим, като дойде с фактурите – плащаш. А те са много отдавна тия милиони и ние си ги трупаме непрекъснато”, обяснява Елена Дойчинова.

Новите такси за тротоара обаче ще засегнат не вестниците, а площадките за цирк или сергиите за мартеници. За да убеди финансовия мит, че има нужда от заем, общината в Перник ще създаде синя зона. И ще увеличи детските градини и някои данъци.

„Например: от 2 на 2,5 на сто се увеличава данъкът при купуване на имот или кола. Не предвиждаме промяна в другите данъци”, обяснява кметът на Перник Вяра Церовска.

Освен във финансовата дисциплина, в Перник се целят и в дисциплината на пътя. И обмислят синя зона. Тя вече веднъж е предлагана и вече веднъж е отпаднала пред съда. Сега: опит втори.

„Не сме определили цена, само ще е по-ниска, отколкото в столицата”, калкулира кметът на Перник.

Причината - за да няма безразборно паркиране. Новите правила в центъра на Перник ще усети Петър. Понякога паркира по работа до общината. И не възразява да го таксуват.

Промяна ще има и в таксите за детските градини в града. Но ако детето ходи редовно, по-скоро те ще паднат.

Другият първенец по дългове - Кърджали - също си е направил план за оздравяване. Също да въведе синя зона за паркиране и също да вдигне данъци - върху сградите. На фона на общинското нямане обаче, местната власт е на семинар в Банско.

А други общини с по-малки просрочия като Търново няма да опрат до държавен заем. Но преосмислят данъчната политика.

„Например, по някои малки населени места, които са в голяма близост до града. В рамките на три-четири, пет километра, има къщи които приличат на палати. Например, една такава огромна къща от 200-300 кв.м, плаща по-малко данък, тколкото една панелка в кв. Чолаковци. Това не е справедливо”, обяснява Снежана Данева – Иванова, зам.-кмет на Община Велико Търново.

Общините, които с оздравителните си планове успеят да убедят финансовото министерство, че заслужават заем, ще могат да го получат вероятно през 2017-та. Перник иска 20 милиона, 16 oт тях още до края на годината.

Репортери: Велина Сашева, Мартин Георгиев и Димитър Иванов