Какво се случва с тях, когато напуснат центровете за настаняване, не е ясно

Близо 2300 деца бежанци без придружители са преминали през страната ни само от началото на годината. Броят им е два пъти по-голям в сравнение с миналата. 
 
В много от случаите те стават жертва на трафиканти, а институциите нямат информация за съдбата им. 
 
В центровете за настаняване в България децата бежанци без придружители спят в стая до стая с непознати. Във „Военна рампа” само от началото на годината са минали над 500 деца. От тях в момента са останали само около 50. 
 
Каква е съдбата на останалите никой от властите у нас не знае 
 
Децата на войната вече бягат от ужаса сами. Изминават на групи десетки хиляди километри, за да стигнат мирна земя. 
 
„Всички деца идват с трафиканти и заминават с трафиканти, това се приема за нормално”, коментира омбудсманът Мая Манолова.
 
Едно от тези деца е това 17-годишно момче от Афганистан. Извървял пътя с 13-годишния си брат. Сега е в „Овча купел”. Крие лицето си, защото се страхува.  
 
„Дадохме на трафикант 3500 евро на човек, като идеята ни е да стигнем до Австрия, където да започна каквато и да е работа. Парите даде баща ми, имаше спестени”, разказва тийнейджърът.  
 
Сега той и брат му са в центъра в квартал „Военна рампа”. А съдбата им е в ръцете на трафикантите. 
 
По темата
„Не е ясно как децата се разплащат с каналджиите - дали няма да станат жертва на донорска мафия, дали няма да проституират или да вършат престъпления”, заяви Мая Манолова.
 
У нас няма обособени защитени жилища за децата без придружители, липсва и психологическа помощ. Никой не знае какво се е случило с тези над 2000 деца, минали през центровете у нас през последната година. 
 
„Има много такива деца, които тръгват оттам 12-13 годишни, семейството ги изпраща и идват тук”, разказва Хабиби, преводач в центъра в „Овча Купел”. Афганистанец, който живее от 30 години в България. 
 
„Много често имат фобии, не могат, не знаят, че това са фобии, защото те си мислят, че едва ли не е нормално да сънуваш кошмари”, обяснява преводачът. 
 
Всъщност за децата бежанци без придружители тук кошмара продължава. Те живеят заедно с възрастни и никой не следи къде ходят и кога и как напускат България. Както и дали белегът на войната вече не е толкова дълбок, че да води към месиите на радикалните ислямисти. А за всички нарушения, открити при проверката на омбудсмана вече знаят в ДАНС. 
 
За да е ясно колко деца бежанци без придружители влизат у нас и каква е съдбата им , омбудсманът Мая Манолов иска да има регистър. Сега на практика контрол няма.