Какво предизвиква километричните задръствания?

Кошмарно пътуване през българо-турската граница. Чакането на влизане в България отнема между 5 и 10 часа, а в някои случаи и повече. Опашката от турската страна стига до 8 километра. Какво предизвиква задръстванията?

Причината за кошмарния трафик на „Капитан Андреево”, а и на останалите ни гранични пунктове с Турция е обръщането на посоката на пътуване на гастарбайтерите. Ако само до преди седмица - две те масово се прибираха от Западна Европа към родната Турция, сега са тръгнали към работните си места в Западна Европа. Само за последното денонощие, само на вход от Турция на Капитан Андреево са минали над 4 200 автомобила с над 22 000 пътници.

По темата

10 часа между „Капъкуле” и последната бариера на „Капитан Андреево”. Кошмарът в най-натоварените часове започва близо 10 километра преди границата от турска страна.

В подобна ситуация изпадат почти всички, които пътуват от Турция към България. По груби сметки минималното чакане тези дни е 4 часа. Връщането на турските гастарбайтери към Западна Европа изкара на плаца всички служители на гранична полиция и на митниците.

„Работим на пълен капацитет и всички работни места са отворени. Петък може да се каже, че е най-натоварения ден, тъй като се стараят да се приберат до неделя, в понеделник да са по работните си места”, обяснява Емил Гочев, началник ГКПП „Капитан Андреево”.

Хората от пограничните села, които често пътуват към Турция с цел търговия са слезли от колите и вървят пеша. Отнема им час вместо 8 пъти по-дълго чакане.

Трафикът е интензивен по всички пунктове с Турция. Дори и заобикалянето през Гърция не помага. Там опашките от чакащи леки коли също са километрични.

Засега проблеми с тежкотоварния трафик няма. А властите препоръчват ако нямате спешна работа дане тръгвате за Турция, защото на връщане ще ви се наложи да чакате часове. Засиленият интензивен трафик през българо-турската граница ще продължи поне до края на този месец и началото на септември.

Репортер: Димитър Иванов