Каква е позицията на администрацията?

Трета година мъж от Варна води съдебни битки с общината. След наводнението в квартал „Аспарухово” къщата му е била съборена без предупреждение и без необходимите документи. Защо се е стигнало дотам и каква е позицията на администрацията?

Вероятно много от вас помнят историята на дядо Андон. Шест дни след наводнението ви я разказахме от покрива на неговата къща.

След потопа всичко за дядо Андон започва отначало. Намираме го на покрива на къщата, която сам е градил тухла по тухла. Сега отново сам с двете си ръце трябва да подреди къщата и животът си.

По темата

„Стаите са освободени. Перем, което може да се възстанови и го сушим тук”, разказва дядо Андон.

Къщата е била почистена с помощта на доброволци и дядо Андон се успокоил, че най-страшното е минало. В първите дни на юли обаче му се наложило да отиде на преглед в болница и като се върнал, къщата вече я нямало.

„Виждам багер, всичко бяха съборили вече. Съборили къщата. Никой не ме е уведомявал, да ми връчи заповед, че къщата подлежи за събаряне. Това никога не е било”, възмущава се Андон Костов, жител на кв. „Аспарухово”.

„Къщата е съборена без знанието на кметската администрация, без каквато и да било диря за това действие”, обяснява Владимир Кънчев, адвокат на Андон Костов.

Андон започва съдебна битка с общината и по време на делото Административния съд отменя всички заповеди на кмета от 2014 година, на базата на които багерите влизат в имотите на хората без предупреждение. Решението на съда е влязло в сила в края на миналата година.

„Това е валидно за още много къщи, тъй като множеството от заповедите са отменени по съдебен ред”, казва още Владимир Кънчев, адвокат на Андон Костов.

И тъй като в момента администрацията няма основателен аргумент за събарянето на къщата чиновниците си намерили оправдание.

„Позицията на общината към момента е недопустима. Длъжностни лица от системата на Община Варна да се явяват в съда и да лъжесвидетелстват за къщата на дядо Андон. Да твърдят, че тя е съборена от водата”, възмущава се Владимир Кънчев, адвокат на Андон Костов.

От Община Варна никой не пожела да застане пред нашата камера, за да обясни защо е съборена къщата. Получихме писмен отговор, че в момента тече дело, което ние знаем и че „общината ще изпълни съдебното решение, след като стане факт“.

Репортер: Нивелина Няголова