„Създава се напрежение вътре в ромската общност и в обществото като цяло", според Цветелин Кънчев

Недоволство срещу даването на стипендии на ромските деца при нисък успех. Ученици от различни училища в страната готвят протести срещу идеята. 600 деца от ромски произход ще получат по 30 евро, ако имат успех над 3,50. Идеята е да се стимулират да завършат училище. 

По темата

„В ромските махали казват „Защо само 600”, при условие че само в Северозападна България има над 6000 ромчета, които учат. И там без такава допълнителна мотивация над 70% завършват средно образование. В този смисъл категорично не бива да има стимул по този начин. Никой няма право да разделя българските деца на етнически признак и да стимулира едните, а другите да оставя. Тези пари са просто една троха, която само ще създаде напрежение”, заяви в „Здравей, България” председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев.

„Създава се напрежение вътре в ромската общност и в обществото като цяло. Това е едно опипване на почвата за големите пари, които ще идват от Брюксел тепърва”, допълни той.

„По-големият въпрос е да си дадем сметка колко важен е проблемът с това, че няма равен старт. Има доста голям брой деца, които завършват средно образование. Всяка намеса на държавата е по дефиниция дискриминативна. Въпросът е как да направим така, че повече деца да завършват поне основно образование. Няма едно решение за това”, коментира от своя страна икономистът Лъчезар Богданов.

Във Враца родители се събират от 18.00 часа на протест срещу дискриминацията между ромски и български деца.

Още за мотивите на протеста разберете във видеото.