Дискриминация ли е това?

30 евро стипендия ще получават ромските ученици, които са между 9-и и 12-и клас, за успех над 3.50. Целта на програмата е ромските деца да бъдат стимулирани да завършат средно образование и да продължат да учат след това в университет.

По темата

Идеята предизвика коментари, провокира недоволство, постави въпроса дали това не е обратна дискриминация. Предвижда се през тази учебна година програмата да обхване 600 ромски деца. 60 процента от месечната стипендия се осигуряват от неправителствената фондация „Ромски образователен фонд“, а останалото се поема от Образователното министерство.

„Това е абсолютна дискриминация. Тази идея трябва да бъде спряна незабавно. Не трябва да делим българските деца по етнос. Причината за отпадане на децата от училище е неадекватна образователна политика. Липсата на атрактивни образователни програми, които да задържат децата в класните стаи”, коментира Цвета Кирилова, председател на Сдружение "Азбукари".

„Тези деца с 3,50 си повишават успеха и влизат в университета. От 2005 г. до днес частният фонд е инвестирал 6,5 млн. евро в проекти, звързани с ранното детско развитие”, обясни Огнян Исаев, журналист и блогър.

„Този проект е безумен и трябва да бъде спрян незабавно. Лично аз ще съдействам за организирането на масови протести в училищата в цялата страна”, добави Цвета Кирилова.

Повече по темата гледайте във видеото.