Ученици от различни училища в страната готвят протести срещу идеята

Недоволството срещу даването на стипендии на ромските деца при нисък успех продължава. Ученици от различни училища в страната готвят протести срещу идеята.

По темата

В същото време неправителствени организации защитиха правото на тези деца да бъдат финансово мотивирани.

60% от парите за стипендиите ще идват от ромски фонд, а 40 на сто са държавни пари. Което е малко повече от 200 хиляди лева. Стипендиите от 30 евро ще се дават за учениците в 9-ти и 10-ти клас при успех от поне 3.50. Такива стипендии ще получат не повече от 700 деца.

Снежанка и Илияна са едни от 300-тате ученици в училището в село Камен. Снежанка е с успех от 5.84. Илияна - с успех от 5.11. Те са и редни от малкото, които ще  кандидатстват за стипендията от 30 евро, след като се самоопределили като роми.

Недоволството срещу финансовото стимулиране предизвика защитна реакция на неправителствени организации.

Стипендиите били решение на социалното неравенство  в училище.

Скоро една четвърт от пазара на труда ще е от роми, изчисляват от образователното министерство. Затова подкрепят идеята за стипендиите, ако така повече деца ще останат в училище и ще бъдат грамотни

В петък ученици от една от най-елитните софийски гимназии - математическата, излизат на протест. Защото не разбират как при успех 5,50 често стипендия няма, а за 3,50 ще има.