За първи път от години това се случи и в София

България избра!  Румен Радев и Цецка Цачева отиват на балотаж.

Румен Радев получи подкрепата на 25.52% от гласовете. Втора остана Цецка Цачева с 21.93%. Това показват данните на Централната избирателна комисия при обработени малко над 99,35% от протоколите. 

За първи път от години София е червена. В столицата Радев води пред Цачева с над 6 пункта.Какво е разпределението в страната?

Румен Радев е победителят в 20 от областите в страната, включително в Плевен - откъдето е Цецка Цачева. Тя пък е първа в едва 4 области - Силистра, Шумен, Бургас и Благоевград.

Пламен Орешарски е водещият кандидат в Кърджали, Разград и Търговище. А Веселин Марешки е фаворитът на варненци. 

Седмата позиция е за хората, които са избрали опцията „не подкрепям никого”. 

А Вие за кого ще гласувате на балотажа? Отговорете на анкетата ни ТУК.

След загубата на първи тур ГЕРБ остава на власт. Залогът оттук нататък е балотажът.

Какви ще са следващите стъпки на управляващите?  

Очевидно премиерът Борисов смята партията си за победител на тези избори. И независимо, че картата на България след този вот е по-червена, Борисов отдава резултатите на Румен Радев на инициативния комитет, който го издигна, а не на БСП, които стоят зад него.

През последните месеци премиерът често говореше за оставка в случай на загуба, но той вижда загубата по определен начин. А за предсрочни парламентарни избори като че ли не бърза и от опозицията.

От юли до снощи премиерът няколко пъти говори за оставка при загуба. Първо - в средата на лятото, още преди да има кандидат, Борисов обяви: 

„Ако ГЕРБ загуби изборите - подава оставка”. 

По темата

„3-ти октомври, ако на първи тур не сме първи, подавам оставка”, заяви Борисов.Два месеца по-късно и ден след като обяви Цецка Цачева за кандидат, Борисов малко промени условията.

След още няколко седмици последва трето уточнение: „Ако Цачева е първа на първи тур, но загуби балотажа - оставка няма да има”.

Решение номер 4 - от снощи.

„Следващия понеделник, ако изгубим на балотажа. Отиваме на предсрочни избори”, заяви Борисов.

Обяснението:

„Как сега да дадем преди втория тур. Първи тур казах, ако ГЕРБ не е първа политическа сила, коя е първа?”, попита премиерът.  

Или иначе казано - въпреки че Радев е първи, БСП не е. Защото само стои зад него, а формално е издигнат от Инициативен комитет. Така Борисов се опита да обясни, че всъщност не се отмята от думата си. Не всички в кабинета му обаче смятат така.

„Моят аргумент беше, че щом премиерът е направил заявка, трябва да си спазваш обещанията”, коментира Томислав Дончев.

Аргументи имало и в другата посока. Част от министрите категорично отказвали да се подава оставка.

„Няма смислени аргументи в момента да се избързва с подаването на оставка. Когато правителството не участва в едни избори, то не трябва да бъде заложник за тях”, коментира Владислав Горанов.

И въпреки че по тази логика правителството не участва и на балотажа, все така остава заложник на изборите.

„Но ние понеже имаме морал, дори да има и по-силен от нас, да отидат да управляват и да понесат цялата отговорност”, заяви Борисов.

Но от опозицията не бързат за предсрочни избори. Председателят на БСП цяла вечер избягваше въпроса иска ли оставката на кабинета.

Кого ще подкрепите на балотажа? Гласувайте в нашата анкета тук.

Репортери: Марина Стоименова, Ева Костова