Канцлерът обявила решението си на заседание на Християн-демократическия съюз

Германският канцлер Ангела Меркел за четвърти път ще се кандидатира за поста от името на своя Християн-демократически съюз и на Християн-социалния съюз. Това заявила самата тя пред съпартийците си.

По темата

Меркел уведомила партийните членове за решението си на неделното заседание на ръководния орган на ХДС.

Ангела Меркел е начело на Германия от 11 години. Но в последно време рейтингът й спадна. Една от причините е политиката "Можем да се справим", част от която е приема в Германия на над 1 милион бежанци от Близкия Изток и Африка.

Въпреки това, Меркел остава предпочитаният политик на много германци. Ако изборите бяха днес, Християн-демократическият съюз би била първа политическа сила.

Ако спечели догодина, Меркел ще изравни рекорда на Хелмут Кол за най-дълго управление в следвоенната история на Германия. 

А ето и кои са четирите най-запомнящи се моменти в управлението й, събрани от БТА:

Промяната в политиката за ядрената енергетика през 2011 г.

След катастрофата в японската атомна електроцентрала "Фукушима" през март 2011 г., Меркел направи изненадващ обратен завой в политиката като заяви, че Германия трябва да се откаже от ядрената енергетика възможно най-скоро. Тя каза, че нейното правителство иска да постигне пълно спиране на ядрените мощности до 2020 г.

Кризата в Еврозоната през 2011-2012 г.

Меркел одобри успешен план за предотвратяване на фалит на Гърция чрез изкупуване на облигации от Европейската централна банка, настоявайки, че, "ако еврото се провали, се проваля Европа". Тя позволи на своя финансов министър Волфганг Шойбле да се превърне в лицето на германската непреклонност в момент на силна съпротива срещу нейните политики за икономии от редица държави, сред които са Гърция и Италия.

Скандалът с шпионирането през 2013 г.

Разкритията на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, че германското външно разузнаване е помагало на САЩ да извършват шпионаж в Европа, предизвикаха силно възмущение. Скандалът постави в неудобно положение Меркел, която обеща, че въпросът ще бъде напълно изяснен от парламентарна комисия, но впоследствие на тази комисия не беше даден достъп до списък с обектите на шпионажа.

Бежанската криза през 2015 г.

Стотици хиляди хора, бягащи от войни в Близкия изток, потърсиха убежище в Европа през 2015 г., а Меркел обяви, че те могат да се заселят в Германия. Този ход първоначално беше приветстван както в Германия, така и в чужбина, но само няколко седмици по-късно се засилиха критиките срещу решението да се оставят отворени германските граници. Дясната партия "Алтернатива за Германия" се превърна в сериозна политическа сила благодарение на страховете, че мигрантската вълна е заплаха за вътрешната сигурност. Меркел до голяма степен продължи да се придържа към решението си, но призна, че е щяла да подготви Германия по различен начин, ако предварително е била наясно с мащабите на мигрантската вълна.