Те са качени за обществено обсъждане на сайта на МОН

Програмиране от трети клас в училище. Това предвиждат новите учебни програми, които просветните експерти вече обсъждат.

Промени ще има не само за третокласниците, но и за седмокласниците, които ще учат в часовете как да боравят с таблет, как да се хранят здравословно и какви права и задължения им дава Конституцията.

Нова ще е и учебната програма за девети клас. Учениците там ще трябва да знаят как се пише CV, как се подготвя публична реч и как да съставят план за свой бизнес.

Те са качени за обществено обсъждане на сайта на МОН, за да може от началото на другата година да започне подготовката на учебниците за тези класове. Програмите, които са в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, ще влязат в сила през учебната 2018/2019 г.

Дуално обучение ще има в 19 нови гимназии

Новият предмет "Компютърно моделиране" влиза в сила от 2018 г. Обновените програми обаче закъсняха, категорични са учителите. Защото децата отдавна са на "ти" с технологиите.

„Ако учителите дърпат назад и все още искат да са с черната дъска и тебешира, няма да спрат оплакванията, че е шумно, че не им е интересно, че никой не внимава в час затова защото това е друго поколение”, обяснява  София Илиева, начален учител в 23-то СОУ „Фредерик Жолио – Кюри”.

Липсата на такъв предмет в училище сега принуждава десетки родители да разчитат на частни клубове по програмиране.

Криста и Алекс са в първи клас, но вече могат да управляват робот - като сами изготвят кода от движенията му. Обучението по новия предмет ще става чрез компютърни игри и симулации по примера на водещи университети като Бъркли и Харвард.

Нови учебници за 1 и 5 клас – от догодина

"По новия предмет децата ще се учат да програмират още от III клас на основно ниво на базата на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт", обясни зам.-министър Диян Стаматов.

Предметът „Технологии и предприемачество“ е „наследник“ на предмети като Трудово възпитание и Домашен бит и техника, но освен да дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, ще включва много повече нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н.

Кой плаща, за да може учениците да ходят на олимпиади зад граница?

В трети клас децата ще добиват начална икономическа култура, в седми ще учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип, а в девети клас ще трябва да създават свой бизнес план. Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или старт-ъп бизнес, тези умения са крайно необходими, категоричен беше Стаматов.

Проектът за програма за IX клас по „Литература“ предвижда да се изучават предимно произведения от световната класика от Просвещението до Модернизма, но са обхванати и български автори от тези периоди. Включените български текстове в програмата за девети клас са „История Славянобългарска“, „Изворът на Белоногата“ на П.Р.Славейков и стихотворенията на Христо Ботев „Майце си“, „Моята молитва“. „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и „Странник“. Досега тези произведения се изучаваха в десети клас.