Реакции след убийството на Андрей Карлов в Анкара

В Русия не обиняват турската държава за случилото се в Анкара. Още снощи президентът Путин каза, че нападението е дело на хора, които искат да настроят Москва и Анкара едни срещу други. А Турция прие руски следователи, които да работят по разкриването на действията и мотивите на атентатора.

По темата

Самоличността на убиеца е ясна. Младият турски полицай Мевлют Мерт Алтънташ си е взел почивен ден и се е настанил в хотел близо до галерията, в която извърши покушението.

"Аз наричам атаката срещу руския посланик нападение и срещу турската държава и народ. По време на разговора с Путин се съгласихме, че това е провокация", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

В руските медии анализатори пишат, че нападателят няма да постигне целта си. И атаката няма да отдалечи Турция и Русия. Цитират се и анализи в чуждестранни издания, които пишат, че смъртта на Андрей Карлов може дори да сближи двете страни, които в последната година се опитват да решат противоречията, които имат.

"Отговорът на това престъпление може да бъде само още по-решителна борба срещу тероризма. И престъпниците ще почувстват разликата. Русия вече започна разследване на случая", смята руският държавен глава Владимир Путин. 

Владимир Путин разпореди разузнавателните служби да подотват списък с допълнителни мерки за сигурност на руските посолства. А в знак на съпричастност, Турция ще прекръсти улицата, на която е руското посолство в Анкара на името на убития посланик Андрей Карлов. 

Информация: Николай Кръстев, кореспондент на БНР в Москва