Ситуацията в страната се усложнява с всеки изминал час

Ново бедствие с поредния сняг у нас. Десетки основни пътища бяха затворени, образуваха се километрични опашки. Заради снега частично беше спряно движението по магистралите „Хемус” и „Тракия”.

По темата

Отсечката от Бургас до Зимница на магистрала „Тракия” бе затворена за движение и в двете посоки още в ранния следобед. Много от водачите, пътувайки за Карнобат или София, избраха да минат по стария път през Айтос, където снегонавяванията образуват на места високи преспи. Затворен е и пътят за Пловдив и София през Петолъчката. Така за пореден път Бургас остава блокиран заради снега. От кризисния щаб към Областната администрация в града предупреждават да не се тръгва на път, защото ситуацията е изключително тежка.

В областите Варна и Добрич обстановката отново e усложнена. Аварирали тирове затвориха пътя между двата града, наложи се забрана за превозни средства над 3 тона и половина. Духа силен вятър и видимостта е ограничена. Няма сериозни проблеми с електрозахранването в двете области, с помощта на военна техника пробиват път към селата. Тежка остава обстановката във варненските общини Суворово и Аксаково. Придвижването на екипите на Спешна помощ до селата е затруднено.

<

В Хасковско обстановката е сложна. На места снегът достига над половин метър, а през целия ден част от пътищата бяха затваряни за движение, за да бъдат почистени. Заради снегонавяванията движението на линейките е затруднено. В част от селата в Хасковско хората са без вода.

Студът остави кюстендилската община Кочериново без вода. От близо месец водоемът, намиращ се в планината, е замръзнал и до повечето чешми в града вода не достига.

Огромно задръстване имаше и на магистрала „Хемус”. Следобед движението от София до Ябланица беше спряно изцяло, а по-късно пуснато само за автомобили под 12 тона. Образува се 5-километрова опашка от тирове между Ботевград и тунела „Ечемишка”. Движението е силно затруднено.

Всички републикански пътища са затворени за автомобили над 12 тона. Местата, където такова ограничение няма, са магистралите „Марица”, „Люлин”, „Струма”, „Тракия” до Зимница и пътя от София за „Калотина”. Ограничава се движението в двете посоки по АМ "Черно море".

Репортери: Цеца Алексова, Данаил Глишев, Владислава Тричкова