Това установиха учените от медицинския институт "Hospital del Mar" в Барселона

Испански учени установиха, че зехтинът засилва ефекта на "добрия" холестерол. Това е поредното доказателство, че средиземноморската диета е полезна за застрашените от сърдечносъдови заболявания, информира в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

По темата

Четири супени лъжици зехтин дневно пречат на плаката да се натрупва по артериите и подобряват гъвкавостта им. Той обаче не намалява нивата на "лошия" холестерол, който е признат рисков фактор за инсулти и инфаркти. 

Учените от медицинския институт "Hospital del Mar" в Барселона са работили с 296 доброволци на средна възраст 66 години, застрашени от сърдечносъдови заболявания. Те трябвало да спазват една от няколко вида вида диети - средиземноморска със студенопресован зехтин, средиземноморска с повече ядки и здравословна контролна диета с по-малко червено месо, преработени храни, пълномаслени млечни продукти и сладки неща. 

Само контролната диета намалила нивата на лошия холестерол на участниците. Никоя от тях не подобрила добрия холестерол, но и двете средиземноморски диети подобрили функцията на добрия холестерол. Ефектът обаче бил много по-голям от диетата с повече зехтин. 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес