Това сочат резултатите от ново британско изследване

Средиземноморската диета може да помогне за облекчаване на сковаващата болка при артит, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от в. "Дейли експрес" и БТА. 

Консумацията на повече плодове, зеленчуци, зърнени продукти, ядки, мазни риби и зехтин, характерна за този хранителен режим, допринася и за отпускане на сковани стави. 
Авторите на изследването от университета на Кент определят откритието като "вълнуващо". 

По темата

"Средиземноморската диета се свързва с редица благоприятни ефекти за здравето. За нас обаче беше вълнуващо да установим, че този начин на хранене за кратко време е в състояние да осигури множество физиологични ползи, свързани с остеоартрита", пишат изследователите в сп. "Джърнъл ъв нютришън". 

Около 10 милиона души във Великобритания страдат от артит. Около 8,5 милиона са засегнатите от най-разпространената му форма - остеоартрит. Основните симптоми на заболяването, определяно най-общо като "износване на ставата", са болка и скованост, най-често в коленните и бедрените стави и малките стави на ръцете. При някои страдащи симптомите са леки, но при други са обострени и ги затрудняват при извършването на всекидневни дейности. Артритът е хронично заболяване, което означава, че не може да бъде излекувано. Поддържащото лечение струва на британската Национална здравна служба около 5 милиарда лири годишно.

В настоящото проучване специалистите са наблюдавали ефекта от средиземноморската диета при 99 пациенти с остеоарртрит. Половината от участниците са я спазвали в продължение на 16 седмици, докато останалите са се придържали към обичайния си хранителен режим. Целта на учените е била да установят как начинът на хранене влияе върху степента на разрушаване на хрущяла и върху движенията на засегнатите стави. 

Изследователите са установили, че при хората, спазвали средиземноморска диета, свързан с възпаление биомаркер е спаднал с 47%, а друг, свидетелстващ за разрушаване на хрущяла, се е понижил с осем процента. При тях са отчетени също понижение на теглото средно с 2,2% и подобрение на движенията на коленните и бедрените стави.