Главният прокурор поиска снемане на имунитета му

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЦИК да свали имунитета на кандидат за депутат. 

Срещу д-р Валентин Павлов е образувано разследване за смъртта на 14-годишно дете по време на стоматологична операция. Лекарят е водач на листатата на Реформаторски блок - "Глас народен" в Перник.  

По темата

Манипулацията е била извършена от д-р Павлов. Без консултация с анестезиолог той поставя момчето под пълна упойка. Това решение не съответства на множество медицински стандарти, а клиниката не е обезпечена в случай, че възникнат усложнения след обща интубационна анестезия, а д-р Павлов, който е съсобственик на клиниката, е знаел за това. Той не е изискал задължителните медицински консултации и изследвания, добавят от прокуратурата.

Детето изпада в клинично тежко състояние, а анестезиологът д-р Филипова не реагира с навременни мерки. След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която всъщност е частен автомобил. Така А.И. не е бил придружен до „Пирогов“ с необходимата за това апаратура. Експертизата разкрива, че причина за смъртта е злокачествена хипертермия, която е била провокирана от анестетика и не е била третирана своевременно и качествено.

В хода на разследването са повдигнати и предявени обвинения на управителя на болницата д-р В. Павлова и анестезиолога д-р Й. Филипова за нарушение на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение.

Преди ЦИК да се произнесе по темата, Валентин Павлов сам се отказа от имунитета си. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.