12-годишният Емил страдал от хемофилия

Родители обвиняват болницата в Плевен за смъртта на 12-годишния си син. Те са убедени, че до трагедията са довели многократните откази на медиците да приложат на детето животоподдържаща терапия.

По темата

В петък беше погребението на Емил в родното му село Бежаново. Момчето, страдащо от хемофилия, било отглеждано от дядо си, защото майка му работи в чужбина. Възрастният мъж твърди, че преди седмица от детското отделение на УМБАЛ в Плевен един и същи лекар три пъти е отказал да приложи рутинна процедура при болен от хемофилия – инжектиране на фактор за кръвосъсирване.

Трябвало е инжекцията да му се бие всяка седмица”, каза майката Ирина Иванова.

Факторът за съсирване бил сложен едва в неделя по спешност, тъй като Емил отишъл в болницата с ударен крак при детска игра.

Те са идвали до болницата, но лекарите са преценили, че няма нужда да му се прелее този фактор. И вече, когато е постъпил в неделя, факторът му е прелят и детето си тръгнало оттук. На другият ден за съжаление, то е починало, но при аутопсията се разбра, че то е починало от дихателна недостатъчност”, коментира Момчил Цветков от УМБАЛ „Георги Странски”.

Роднините на Емил са подали жалба в 1-во Районно полицейско управление в Плевен. От там са разпоредили проверка по случая, която се очаква да приключи в понеделник. Ще се анализира и направената аутопсия.

Репортер: Мартин Георгиев