Това сочи доклад на Международната агенция за възобновяема енергия

Глобалните емисии на въглероден диоксид, свързани с енергетиката, могат да се съкратят със 70 процента до 2050 година, и окончателно да бъдат избегнати към 2060 година, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА.

Агенцията цитира доклад на Международната агенция за възобновяема енергия.

По темата

За да се постигнат тези цели възобновяемите източници на енергия в първичните доставки на енергия трябва да се увеличат до 65 процента през 2050 година от сега съществуващите 15 процента, отчетени през 2015 година.

Допълнителни инвестиции в енергетиката в размер на 29 трилиона долара ще бъдат необходими до 2050 година. Това представлява 0,4 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/ на планетата.

Подобна инвестиция би довела до такъв стимул, заедно с други политики, поддържащи растежа, които да доведат до увеличаването на глобалния БВП на планетата с 0,8 на сто до 2025 година.

Глобално емисиите на въглероден диоксид, свързани с енергетиката, са възлезли на 32 гигатона през 2015 година. Емисиите трябва да паднат до 9,5 гигатона през 2050 година, за да се ограничи глобалното затопляне на не повече от 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните температури. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.